Fetiță cu ochii ieşiţi din orbite şi halucinaţii: a confundat strugurii cu mătrăguna
Print this page

Fetiță cu ochii ieşiţi din orbite şi halucinaţii: a confundat strugurii cu mătrăguna

Written by  Oct 02, 2017

O fetiţă din judeţul Bacău s-a intoxicat după ce a mâncat fructe de mătrăgună crezând că, de fapt, consumă struguri.

Victima în vârstă de şapte ani a fost transfe­rată sâmbătă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ cu simptome specifice intoxicaţiei cu planta otrăvitoare.

Potrivit medicilor, când a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe, copila era agitată, avea ochii ieşiţi din orbite şi avea halucinaţii vizuale şi auditive.

În UPU, pacientei i s-au făcut spălături gastrice, i s-a administrat tratamentul specific şi apoi a fost internată în clinica de toxicologie pentru continuarea terapiei.

„Fetiţa nu ştia ce este cu ea şi spunea că a mâncat struguri. Nici părinţii nu îşi explicau de la ce provine starea copilei. La spălătura gastrică s-au găsit resturi alimentare, bobiţe negre, şi având în vedere simptomele pacientei am dedus că este vorba de mătrăgună, mâncată probabil de undeva de pe marginea drumului“, a arătat dr. Solange Tamara Roşu, medic-şef UPU.

Mătrăguna este o plantă perenă cunoscută şi cu numele popular de belladonna, tilidonie, împărăteasă, cireşul-sălbatic, doamna-codrului sau cireaşa-lupului. Potrivit specialiştilor, mătrăguna este una dintre cele mai toxice plante din ţară. Complexul toxic este format din mai mulţi alcaloizi: hiosciamina, hioscina, beladonina, scoplolamina.

Consumul fructelor de mătrăgună poate determina delir, halucinaţii, tahicardie, dureri de cap, convulsii. Dacă nu se intervine imediat, victima care a consumat mătrăgună poate sfârşi din cauza problemelor de respiraţie şi a dereglării ritmului cardiac.

 

 

(Sursa: newspascani.com)