A patra zi de foc la groapa de gunoi a Bacăului
Print this page

A patra zi de foc la groapa de gunoi a Bacăului

Written by  Aug 15, 2017

Groapa de gunoi a Bacăului arde continuu de 68 de ore. Luni seara, la ora 21:00, ISU Bacău a făcut cel de al cincilea schimb de efective de pompieri, de la începutul misiunii de stingere. Pe parcursul întregii nopți, 22 de pompieri militari au încercat să stingă incendiul.

După un weekend pasiv, autoritățile au anunțat abia luni primele măsuri și au precizat că în țară, în această perioadă, au mai fost 14 astfel de focare de incendiu la gropile ecologice.

Probleme vechi la groapa de gunoi

Groapa de gunoi de la sudul municipiului Bacău are și o denumire mai pretențioasă, „Celula I a depozitului conform de deșeuri Bacău”, însă, deși nu mai are mult până se umple, niciodată deșeurile nu au fost prelucrate și depozitate ecologic.

În 2010, Primăria Bacău a inițiat procedurile de licitație pentru desemnarea unui operator al Celulei 1 și al instalațiilor (stația de sortare și stația de compostare). Tot din 2010, a început depozitarea deșeurilor strânse din municipiul Bacău și 22 de comune. Groapa veche a Bacăului fusese închisă simultan, odată cu accesarea fondurilor ISPA.

Din 2012, întreg județul Bacău a început să depoziteze în Celula 1, deși era proiectată doar pentru Bacău și 22 de comune. Motivul a fost că, în 2011, 6 depozite neconforme (Comănești, Moinești, Buhuși, Dărmănești, Târgu Ocna, Onești) au fost închise prin proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor din județul Bacău”, ce ar fi trebuit să înglobeze toate investițiile din domeniul deșeurilor.

După circa 5 ani de procese și contestații, pe 5 ianuarie 2015, Primăria Bacău, a semnat, prin viceprimarul Vasile Tescaru, contractul cu Eco Sud SA.  Operatorul privat avea ca obligație contractuală administrarea gropii de gunoi: depozitare pentru tot județul, stație de sortare pentru municipiul Bacău și 22 de comune, dar și sortarea pentru gunoiul adus din Buhuși. Pentru jumătate de județ, de-a lungul E 85, aproape 60 de localități, deșeurile reciclabile ar trebui sortate tot la Bacău.

De ce nu avem colectare selectivă

Dacă stațiile de sortare Bacău și Moinești ar fi funcționat, județul Bacău ar fi putut avea colectare selectivă. Dar Eco Sud nu a preluat în operare sistemul de la Depozitul 1 când a semnat contractul, obiectând probleme la instalații (bazin de levigat, stație de sortare, de compostare). Între timp, utilajele sunt ieșite din garanție.

De altfel, în ianuarie 2015, contractul nici nu a fost semnat pe 5 ani, cum ar fi trebuit potrivit licitației din 2010, ci numai pe 18 luni, pentru că atât s-a estimat durata de viață a gropii de gunoi, ce ar fi urmat să-și atingă capacitatea de depozitare.

În 2015, Garda de Mediu a făcut controale și a trasat măsuri de conformare. Totuși, până acum (2017) groapa a fost operată tot de Primăria Bacău, deoarece operatorul nu a preluat administratea Depozitului 1. Durata de viață, până la umplere, ar putea fi de aproximativ de un an, însă Eco Sud și Primăria Bacău nu au un dialog pentru rezolvarea problemei și derularea contractului.

O explicație neconfirmată oficial de niciuna dintre părți ar fi creșterea tarifului la depozitare a gunoiului menajer de la 24 de lei/tonă, cât percepe acum Primăria Bacău, la 48 de lei/tonă, sumă cu care a câștigat licitația Eco Sud.

Ce-ar fi fost dacă s-ar fi sortat gunoiul

Pompierii băcăuani au menționat pentru Ziarul de Bacău câteva posibile cauze ale incendiului din aceste zile, cel mai mare de până acum: autoaprinderea, de la căldură, dat fiind că gunoiul emană gaz metan rezultat din procesul de fermentație, aprindere prin efectul de lupă al deșeurilor de sticlă, folosirea focului deschis șamd.

Specialiștii contactați de Ziarul de Bacău susțin că, dacă groapa de gunoi ar fi fost administrată de Eco Sud sau orice alt operator, conform normelor și prevederilor din contract, sticla ar fi fost colectată selectiv, deci posibilul efect de lupă ar fi fost eliminat. În mod normal, nu ar fi avut ce căuta la groapă deșeuri de sticlă, chiar dacă se poate lua în calcul și posibilitatea ca populația să ducă la gunoi cioburi de sticlă. Dacă Eco Sud ar fi operat groapa, ar fi operat și stația de sortare, deci plasticul, sticla, hârtia ar fi fost sortate și nu s-ar mai fi regăsit în groapă. Plasticul și hârtia sunt cele care acum pun pompierii la încercare de aproape patru zile.

De asemenea, după depozitare, deșeurile mai vechi ar fi trebuit acoperite cu un strat de pământ, ceea ce ar fi redus cam toate posibilele cauze ale incendiului. Prin colectare și sortare, s-ar fi redus în mare măsură și posibilitatea autoaprinderii de la gazele de fermentație.

Pentru alte aspecte referitoare la problematica deșeurilor din județul Bacău, citiți și „Județul Bacău va fi înghițit de gunoaie! Romprest a cerut rezilierea contractului de ridicare a deșeurilor. Paguba ar putea ajunge la 50 milioane euro”.

 

 

(Sursa: zdbc.ro)