Schimb de experiență în Bacău, între ministerele Tineretului și Sportului din România și Republica Moldova

 

Schimb de experiență în Bacău, între ministerele Tineretului și Sportului din România și Republica Moldova

Written by  Mar 28, 2017

Reprezentanța UNICEF în România organizează în perioada 27 – 28 martie, la Bacău, un schimb de experiență între Ministerul Tineretului și Sportului din România și Republica Moldova, Sandie Blanchet apreciind că este esențial ca factorii de decizie să înțeleagă ce se întâmplă în timpul adolescenței pentru a putea a putea sprijini tinerii să se dezvolte la capacitatea maximă.

Scopul întâlnirii, la care sunt prezenți și cei doi miniștri de la București și Chișinău, Marius Dunca, respectiv Victor Zubcu, este de a aduce împreună reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai societății civile, precum și adolescenți și tineri din România și Republica Moldova pentru a împărtăși bune practici din cele două țări în dezvoltarea serviciilor integrate pentru adolescenți și tineri la nivel local.

Foto Facebook

„Este esențial pentru societăți și comunități să protejeze adolescenții și să investească în ei. Desigur, este o chestiune legată de drepturile omului, dar și o chestiune de investiție socială. Adolescența este o vârstă crucială, când se formează obiceiuri pentru toată viața, când se iau decizii care vor afecta întreaga viață. Faptul că toți adolescenții merg la școală înseamnă realizarea dreptului lor la educație și dezvoltarea capitalul uman; accesul la serviciile de sănătate este dreptul lor, dar, în același timp, previne tratamentele costisitoare pentru întreaga viață. Protejându-i împotriva violenței înseamnă că mai puțini adolescenți sunt separați de familiile lor și că adolescenții sunt mai bine incluși în societate. Adolescenții sunt o sursă formidabilă de energie, un bun de neprețuit al unei țări. Ar trebui să investim în ei”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Ministrul Victor Zubcu a constatat faptul că această întâlnire are loc într-o zi importantă, cea a sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România, el apreciind faptul că acest mesaj privind protecția adolescenților ajunge și la tinerii din Republica Moldova. „Apreciez contribuția nemijlocită a UNICEF și iată că acum avem posibilitatea să facem un ghid de bune practici’, a spus ministrul Tineretului și Sportului din Republica Moldova.

De asemenea, ministrul Marius Dunca a subliniat faptul că în domeniul protecției drepturilor tinerilor este nevoie de cât mai multe astfel de acțiuni.

‘Guvernul României vine cu un set de măsuri pentru generația tânără. Trebuie să ne aplecăm cu toții spre generația tânără, pentru viitorul acestei țări. Consider că acțiunile sunt cele care fac diferența atunci când vorbim de tineri și de comunitățile din care aceștia fac parte, de aceea susțin intervenții integrate care să dezvolte abilitățile de viață independentă ale tinerilor, precum și integrarea lor în comunitate. Una din prioritățile programului de guvernare o reprezintă asigurarea egalității de șanse și a accesului egal la oportunități pentru tinerii proveniți din medii dezavantajate. Acțiunea comună a tuturor factorilor implicați, prin dialog continuu cu tinerii, reprezintă singura cale de a ne îndeplini obiectivele și de a le oferi acestora o șansă și un viitor’, a declarat, ministrul Tineretului și Sportului din România.

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău a punctat faptul că ”toate proiectele implementate în Bacău sunt rodul unui efort de echipă și al colaborării de lungă durată cu UNICEF-ul. Bazele acestei experiențe referitoare la dezvoltarea de servicii integrate și a integrării socio-profesionale a tinerilor aflați în situații de vulnerabilitate a fost în anul 2 000, prin proiectul ”Copiii mai întâi”, pentru ca, ulterior această componentă să fie dezvoltată și peste 550 de tineri sunt, în prezent, beneficiari ai diverselor servicii oferite de către DGASPC.”

Foto Facebook

În prima zi, delegația va vizita Centrul de Pregătire Profesională pentru adolescenți și tineri „Învăț, știu, pot!”, dezvoltat de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu UNICEF, precum și Centrul de Resurse pentru Adolescenți dezvoltat în parteneriat cu Primăria Bacău, Direcția de Asistență Socială și ALIAT.

În a doua zi, delegația va vizita Lipova și Răchitoasa unde vor avea întâlniri cu primarii celor două localități, cu adolescenți, precum și cu lucrătorii din cadrul modelului UNICEF „Pachetul Minim de Servicii” și al proiectului DGASPC Bacău, „Centrul de resurse pentru tinerii în situații de risc”.

La schimbul de experiență participă reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova și România, reprezentanți ai autorităților județene și locale din județul Bacău, directori ai Direcțiilor Județene de Tineret și Sport din Bacău, Iași, Vaslui, Botoșani, specialiști UNICEF de la Biroul Regional, din România și din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai societății civile.

Această reuniune are loc în județul Bacău, în contextul în care municipiul Bacău este Capitala Tineretului din România în perioada mai 2017 — mai 2018. Cu această ocazie vor avea loc mai multe manifestări culturale, sociale și sportive.

 

 

(Sursa: zdbc.ro)

Add comment


Security code
Refresh

Veolia

Arhiva Iasi TV Life

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31