Items filtered by date: Sunday, 05 March 2017

Items filtered by date: Sunday, 05 March 2017

Prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, a convocat dimineață Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația din zona localității Izvoarele (comuna Slobozia Conachi), acolo unde s-au produs, joi seara, alunecari de teren.

Specialistii au precizat ca în partea de sud a localitații Izvoarele, pe partea stânga a DJ 255, în sensul de mers catre DN 25, exista o zonă de versant care prezintă alunecări de teren.

În cadrul sedintei s-a mai specificat faptul ca cele mai apropiate case se afla la peste 200 de metri și nu se observa deplasari ale terenului în apropierea gospodariilor. Singura asezare aflata în posibil pericol este o stâna care urmeaza sa fie ecvacuata imediat ce situatia o va impune.

Cât priveste conducta magistrala de gaze naturale care se afla îngropata în versantul afectat, reprezentanții Transgaz considera ca nu se impune luarea unor masuri speciale în acest moment.

Pe de altă parte, un specialist de la Institutul de Geologie al României s-a aflat, astazi, în satul Izvoarele, pentru a analiza fenomenul de alunecare de teren. Acesta a instalat martori pentru a constata, pâna mâine, cu ce viteza si pe ce distanta se deplaseaza alunecarea de teren. În functie de concluziile raportului, se vor lua masurile de preventie care se impun.

Potrivit presedintelui Consiliului Județean Galati, Costel Fotea, prioritatea absoluta este protejarea populatiei, însa deocamdata este prematur sa se vorbeasca despre evacuarea locuitorilor satului.

 

Sursa: Radio Iasi 

Exerciţiile comune ale instituţiilor care pot interveni în caz de dezastru şi programele de educare a copiilor în şcoli şi grădiniţe, pentru a şti cum să reacţioneze în timpul unui cutremur puternic, fac parte din procesul de pregătire derulat de autorităţi.

În acest context, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu, a amintit că România se numără printre puţinele ţări care sunt conectate la un sistem performant de avertizare a unui cutremur, cu câteva zeci de secunde înainte ca acesta să se producă.

Constantin Ionescu a declarata ca „Până în acest moment, nu există nicăieri în lume o informaţie că s-ar putea ca să se facă o prognoză cu mult timp înainte de cutremur. Singurul element sau singurul instrument dezvoltat în acest moment în lume sunt aceste sisteme de alertare seismică care sunt operative în Japonia, în Mexic, în Taiwan şi România, sistem care informează autorităţile din România, astfel încât cu 35 de secunde înainte, ele pot utiliza semnalul ca să îşi oprească activitatea.”

 

Sursa: Radio Iasi

Peste 1.500 de militari din şapte ţări membre NATO participă de astăzi, timp de o săptămână, la un exerciţiu naval de amploare în Marea Neagră, Poseidon 2017, organizat de Forţele Navale Române.

Obiectivul principal al acestui exerciţiu este de a creşte nivelul de interoperabilitate între forţele participante în domeniul luptei anti-mină şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din forţa de răspuns întrunită a NATO pentru anul 2018.

Forţele navale române vor participa cu două dragoare maritime, o corvetă, navele militare pentru scafandri „Grigore Antipa” şi „Venus”, patru remorchere maritime, o navă maritimă hidrografică şi un elicopter Puma Naval.

Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor din Mediterana va fi prezentă la Constanţa cu patru nave – nava de suport logistic din Polonia, nava comandantă a grupării şi trei vânătoare de mine din Spania, Turcia şi Germania.

De asemenea, la exerciţiu vor mai participa şi un vânător de mine din Grecia, un dragor maritim din Bulgaria şi un vânător din Turcia. La exerciţiul Poseidon se vor alătura şi Forţele aeriene române, cu două aeronave MIG 21 Lancer de la Baza Aeriană 86 Borcea.

 

Sursa: Radio Iasi

 

Sunday, 05 March 2017 16:18

Populatie in crestere in Marea Britanie

Marea Britanie este pe cale să devină țara cu cea mai mare populație din Europa până în 2050, conform noilor date publicate de Oficiul pentru Statisticile Naționale. Populația Regatului Unit va depăși cea a Franței și a Germaniei, urcând de la 65 de milioane până la o cifră de 76 de milioane în 2045.

Creșterea rapidă a populației este datorat faptului că din 1955 până în prezent natalitatea a fost pozitivă în fiecare an cu excepția anului 1976. Populația îmbătrănită, cu vârstă peste 65, a crescut de la 14,1 milioane în 1975 la 17,8 milioane în 2015.

Sursa: ZDI

Sunday, 05 March 2017 16:06

Vladimir Putin, mai bogat ca Bill Gates?

Vladimir Putin ar putea avea o avere de până la 200 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor analişti, cu mult peste cea de 86,5 miliarde de dolari a lui Bill Gates, lider în topul Forbes al miliardarilor, care nu include liderii mondiali şi dictatorii ale căror averi derivă din puterea pe care o au.

International Business Times a declanşat ultima serie de speculaţii, readucând în atenţie diferitele estimări despre averea lui Putin. Una dintre surse a spus că este de numai 40 de miliarde de dolari, iar o alta o evaluează la aproape 70 de miliarde de dolari.

Un fost manager de fonduri din Rusia, Bill Browder, crede că averea lui Putin se ridică la 200 de miliarde de dolari.

 

Sursa: ZDI 

Sunday, 05 March 2017 15:57

Zdrobit in bataie de vecinii violenti

O familie întreagă din localitatea vasluiană Gologofta a ajuns în arest, după ce a zdrobit în bătaie un consătean. Supărați că un tânăr de 34 ani le reproșa mereu că își pasc animalele haotic, cei patru membri ai familiei acuzate au pregătit o răzbunare nemiloasă, din care nu au lipsit furcile și răngile. Încolțită în drum de cei patru agresori, mama, tata și doi fii, victima nu a avut putere să se apare și acum se zbate între viață și moarte pe un pat de spital în Iași.

Localnicii se tem de suspecți și cer ca aceștia să nu se mai întoarcă în sat. Aseară, instanța a dispus măsura controlul judiciar în privința părinților și i au arestat preventiv pe cei doi frați, de 21 și 24 ani. Întreaga comunitate locală este în șoc.

Martori la sângeroasa scenă au fost și câțiva copii, care au strigat după ajutor. S-au adunat oamenii și au încercat să intervină, însă agresorii erau de neoprit. Într-un final, când au observat că sunt filmați cu un telefon mobil, s-au potolit, iar familia rănitului a sunat disperată la 112.

De ani buni întreaga comunitate este la discreția acestei familii. În ciuda faptului că sătenii au cerut ajutorul autorităților nu s-au luat măsuri.

 

Sursa: Est News 

Published in Vaslui

O companie americană va efectua în următorii 5 ani explorări în Republica Moldova, pentru a găsi zăcăminte de petrol şi gaze naturale.

Guvernul de la Chişinău a semnat un acord cu această firmă. Dacă va reuşi să găsească petrol şi gaze naturale, investitorul va obţine dreptul să le exploateze timp de 45 de ani.

Premierul Pavel Filip susţine că astfel va fi asigurată independenţa energetică a ţării şi vor fi create noi locuri de muncă.

 

Sursa: Radio Iasi 

Published in Local

Zeci de incendii de vegetaţie uscată s-au produs astăzi în mai multe judeţe din tara.

În Sibiu, pompierii au intervenit pentru stingerea a 18 incendii, misiunea lor fiind cu atât mai dificilă cu cât vântul a bătut cu putere.

Incidente similare au fost semnalate în mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi. În localitatea Schitul de Sus, focul s-a extins la o casă nelocuită, după ce a cuprins două hectare de vegetaţie uscată.

Un incendiu de vegetaţie uscată s-a produs şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava. Au ars patru hectare de vegetaţie şi un hectar de litieră, aproximativ 40 de ari de plantaţie de molid şi resturi de exploatare forestieră.

Pompierii spun că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la un foc pentru curăţenia de primăvară, lăsat nesupravegheat.

 

Sursa: Radio Iasi

Institutul Regional de Oncologie Iaşi mai are de aşteptat până va deveni primul centru medical din Moldova care realizează transplant de celule stem hematopoietice. Conducerea IRO a finalizat de mai mult timp dosarul necesar acreditării pentru transplantul medular şi l-a transmis Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), aşteptând vizita comisiei de acreditare. Din păcate însă, vizita întârzie să apară, de mai multe luni de zile. Săptămâna trecută însă, managerul Institutului, Mirela Grosu, a mers personal la Bucureşti, la ANT, pentru a vedea ce se întâmplă în acest sens. Nu a găsit pe nimeni dintre oficiali, dar a aflat că nu va fi făcută nicio vizită la Iaşi prea curând pentru Compartimentul de Transplant Medular, până nu va fi finalizată documentaţia şi pentru Banca de celule. Acum, ca să fie totul în regulă, se lucrează la documentaţia pentru aceasta, prelungindu-se astfel şi aşteptarea pacienţilor. 


Comisia ANT va verifica, înaintea acreditării, dacă banca de celule stem îndeplineşte criteriile pe care legislaţia le prevede pentru funcţionarea unui astfel de compartiment şi dacă noul Compartiment de transplant medular corespunde criteriilor pentru realizarea transplantului. La acest moment, doar la Institutul Fundeni şi Spitalul Colţea din Bucureşti, la Spitalul Timişoara şi la cel din Târgu Mureş se face transplant medular, Iaşul urmând să fie al cincilea din ţară şi singurul din regiune, după ce obţine aprobarea. Transplantul medular se efectuează în cazul afecţiunilor maligne ale sângelui, cum sunt leucemiile, dar se intervine şi în anumite cazuri de talasemii.

 

Sursa: Evenimentul

Published in Local
Sunday, 05 March 2017 13:19

Prins cu tigari de contrabanda

Poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie au prins în flagrant, în parcarea unui complex comercial, din municipiul Iaşi, un tânăr de 23 de ani, din  Republica Moldova, care avea asuprasa, în vederea comercializării, ţigarete cu timbru de acciză al Republicii Moldova. 

Cele 1.820 de ţigarete au fost ridicate în vederea confiscării..

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped. de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, modificată prin O.U.G. 54/2010, privind „colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă".

 

Sursa: IPJ Iasi

Published in Local
Page 1 of 2