Items filtered by date: Saturday, 04 March 2017

Items filtered by date: Saturday, 04 March 2017

Părinţii şi fraţii lui Iulian, tanarul de 22 de ani care a murti de la o complicatie rara postoperatorie, cer explicaţii pentru sfârşitul tragic all fostului student la Universitatea Tehnică.

Moartea prematură a studentului de 22 de ani Iulian Amariei va fi anchetată de instituţiile sanitare din Iaşi. Familia Amariei a depus în acest sens ieri plângeri la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi şi la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Părinţii şi fraţii lui Iulian cer explicaţii pentru sfârşitul tragic al tânărului internat în clinica de chirurgie II a celui mare spital din Moldova. Rudele pacientului aşteaptă lămuriri pentru mai multe aspecte din îngrijirea acestuia, cum ar fi modul în care tânărul a dezvoltat în cursul internării o infecţie cu Clostridium difficile şi cum a fost tratat pentru aceasta. Familia şi cunoscuţii pacientului sunt de părere că infecţia cu Clostridium difficile a favorizat evoluţia nefastă a bolii. Pe de altă parte, reprezentanţii spitalului au subliniat că bolnavul şi-a pierdut viaţa după o complicaţie extraordinar de rară, enterită necrozantă post-operatorie, formă gravă. Cele trei plângeri au fost depuse ieri de Ovidiu Amariei, fratele mai mare al pacientului care şi-a pierdut viaţa luni, 27 februarie, la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Anterior plângerii oficiale, DSP se autosesizase şi ceruse spitalului un punct de vedere în cazul Amariei, după ce presa a relatat că tânărul şi-ar fi pierdut viaţa în condiţii suspecte.

Iulian V. Amariei, din Botoşani, care studia la Universitatea Tehnică Iaşi, a fost internat la „Sf. Spiridon“ timp de trei săptămâni. A fost internat pe 6 februarie, la gastroenterologie, cu o hemoragie digestivă inferioară. Potrivit medicilor, după investigarea completă s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, dar nu s-a identificat sursa pierderii de sânge. Astfel, miercuri, profesorul Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, l-a operat. Dupa ceva timp de la operatie, acesta a inceput sa se simta iar rau. In literatura de specialitate a găsit un singur caz similar cu evoluţia nefastă a tânărului botoşănean. Un pacient de 19 ani diagnosticat cu o sângerare de diverticul Meckel, (n.r. formaţiune numită „fund de sac“ a tractului gastrointestinal) al cărui caz a fost consemnat în revistele ştiinţifice engleze, şi-a pierdut viaţa tot din cauza unei enterite necrozante postoperatorii, în formă gravă.
 
Sursa: ZDI
Published in Local

Dupa a 40 de ani de la cutremurul din 1977, instituţiile publice din Iaşi au organizat în cursul zilei de ieri mai multe exerciţii care au simulat modul de comportament în caz de cutremur. La UMF Iaşi au luat parte peste 700 de studenţi, cadre didactice şi personal administrativ. 

Un ofiţer de la ISU Iaşi i-a ghidat anterior începerii exerciţiului, explicându-le cum trebuie să se comporte, exerciţiul desfăşurându-se fără incidente. Un exerciţiu similar a avut loc şi la Universitatea Tehnică, unde peste 1.200 de studenţi au luat parte. Exerciţiul de ieri ar fi trebuit să implice şi instituţiile publice ieşene. În cadrul acestora însă, aplicaţia a fost considerată opţională de către funcţionari. La ora „cutremurului“, angajaţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean au rămas liniştiţi în birouri, doar câţiva „refugiindu-se“ în curtea interioară a Casei Pătrate. În cazul unui cutremur real, urmat de o prăbuşire a clădirii, curtea interioară ar fi oferit însă prea puţin adăpost, din cauza dimensiunilor reduse ale acesteia. La Primărie, din birouri au ieşit aproximativ 50 de salariaţi, care au petrecut zece minute în curtea Palatului Roznovanu.

Sursa: ZDI

Published in Local
Saturday, 04 March 2017 13:17

Cod galben de vant la Iasi

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, noi atenționări nowcasting Cod galben de vânt puternic valabile în orele următoare în 10 județe.

Potrivit ANM, până la ora 18:00 în zona de munte a județului Cluj, se vor semnala intensificări ale vântului care la altitudini de peste 1500 m vor depăși la rafală 80-90 km/h, izolat 100 km/h.

Intensificări locale ale vântului, ce vor atinge și depăși, la rafală, 55...60 km/h, vor fi prezente și în județele Vrancea (zona joasă), Iași, Bacău (zona joasă), Vaslui, Botoșani, Galați și Neamț.

În județele Timiș (zona joasă) și Caraș-Severin se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor depăși viteze de 80-90 km/h la peste 1800 m și de 65-75 km/h în zona de câmpie, până la ora 17:00.

 

Sursa: ZDI

Published in Local

Gabriela PIPIRIG - șefă departament Misiune pentru Tineret/MMB;

Andrei GROSU - membru În echipa de organizare ITO

Published in Lumina Ortodoxiei